HPV Virüsü; ( İnsan Papilloma Virüsü ) Papilloma virüs grubundan bir DNA virüsüdür. Vücüda girdiğinde değişik dokularda deri ve mukozalara yerleşerek buradaki hücrelerde basit cilt lezyonlarına ( Genital siğiller, Kondülomlar ) ve bazı kanser türlerine ( Kadınlarda; Rahimağzı, Vajina, Vulva, Anüs, Baş boyun kanserleri Erkeklerde; Penis, Anüs, ve Baş boyun kanserlerine ) sebep olur.
HPV enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla en sık bulaşan enfeksiyondur. Son araştırmalarda her 10 kadından 8 inin hayatının bir döneminde HPV ile karşılaşma riski taşıdığı saptanmıştır.
HPV NASIL BULAŞIR
HPV enfeksiyonu çoğunlukla cinsel yolla bulaşır. Kondom kullanımı bulaşmayı %60/65 oranında önler. Bu nedenle korunma için en iyi yol güvenli cinsel ilişki ve aşı olmaktır. 9’lu HPV aşısı 9-11 yaşından itibaren tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak kullanılmakta ve HPV bağımlı kanserleri %90 oranında önlemektedir. Bugün sadece kadınlar değil erkeklerde ’de HPV aşısı önerilmektedir.
HPV TİPLERİ NELERDİR
Bugün HPV nin 200 den fazla tipinin olduğu ve bunların 40 kadarının genital bölgeyi tuttuğu bilinmektedir. HPV tip 16 ve tip 18 rahim ağzı kanserlerinin %70 inden sorumludurlar)
HPV TANISI NASIL KONUR
HPV tespiti ve türünün tanımlanması lezyonlardan ( siğiller ), lezyon yoksa vajinal veya rahim ağzı akıntısından sürüntü alınarak yapılan DNA analizi ile kolayca yapılabilmektedir. HPV virüsleri bazen hiçbir belirti vermeden kadında rahim ağzı kanserine yol açabilmektedirler. Bu nedenle kadınların düzenli olarak HPV testleri veya HPV virüsünün yaptığı hücresel değişiklikleri erkenden saptamak için PAP Smear testleri yaptırmaları önerilmektedir. Ülkemizde Ulusal Kanser Tarama Programları na göre; 30-65 yaş grubu kadınların her 5 yılda bir HPV Testi, 2 yılda bir ise PAP Smear testi yaptırmaları önerilmektedir.
HPV TESPİTİNDE NE YAPMALI
Yüksek Riskli HPV Tiplerinin tespitinde Kolposkopi denilen bir işlem yapılır.
Kolposkopi; Optik bir cihaz ile rahim ağzına asetik asit, lügol gibi bazı solüsyonlar sürülerek büyütülmüş bir şekilde incelenmesidir. Kolposkopi eşliğinde kanser öncüsü veya kanser şüpheli alanlardan biyopsi alınarak kesin tanıya varılır.
HPV pozitifliği eşittir %100 kasner değildir. HPV enfeksiyonun sadece %1-1,5’u kanser öncüsü veya kanser ilerler Buda 10-15 yıl gibi uzun bir süreyi alır.
3 Yılda bir PAP smear testi konusunda deneyim bir Kadın Doğum uzmanına gitmesi gerekmektedir. (Tercihen jinekolog Onkolog)
Jinokolog onkolog tarafından Kolposkopi, Kolposkopi eşliğine biyopsi ve kanser öncüsü lezyon varlığında rahim ağzının çıkarılması (Leep konizasyon) yapılmaktadır.